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A S S E M B L I E S  A N D  P R O C E S S I O N S  L A W  

A Law to regulate the holding of Assemblies and Processions 

PART 1 
Preliminary 

Short Title 

1. This Law may be cited as the Assemblies and Processions Law. 

Interpretation 

2. In this Law:— 
“authorized officer” means any police officer not below the rank the rank of sergeant and, 
during the continuation in force of Her Majesty’s Forces (Performance of Police Duties)  Law 
(a), or any Law amending or substituted for the same, any commissioned officer of Her 
Majesty’s Forces; 
“building” includes any structure constructed with roof and walls of whatever material and 
any part of a building so defined; 
“Commissioner” “Area Officer” (b) means the Commissioner Area Officer of a district (c)and 
includes an Assistant Commissioner Area Officer; 
“prescribed” means prescribed by the Governor(d)in Regulations under section 11; 
“procession” includes a procession of vehicles; 
“public” refers not only to all persons within the Colony(e) but also to the person inhabiting or 
using any particular place, or any number of such persons, and also to such indeterminate 
person as may a happen to be affected by the conduct in respect of which such expression is 
used; 
“public place” includes any road, market-place, square, street, bridge or other way which is 
lawfully used by the public and further includes any open space, whether such open space is in 
any way enclosed or is unenclosed, to which, for the time being, the public are entitled or 
permitted to have access whether on payment or otherwise, but does not include any building. 

Regulation of assemblies and procession 

3. Subject to the provisions of subsection (1) of section 9, if he reasonably believes that a 
condition specified in section 5A exists(f),  the Commissioner Chief Officer may issue orders in 
general or special terms for the purpose of directing the conduct of any assembly or procession at 
any place within the district. 

                                                                                                                                            
(a) Cap.215 (Laws of Cyprus) 
(b) Commissioner deleted and Area Officer inserted wherever it appears in the Ordinance amended by Ordinance 6/2005 – 

came into force on 07 March 2005 
(c) Reference to district to be read as Areas (s4(1)(q) of Ordinance 5/1968)  
(d) Reference to Governor to be read as Administrator (s4(1)(c) of Ordinance 5/1968) 
(e) Reference to Colony to be read as Areas (s4(1)(a) of Ordinance 5/1968) 
(f) New test inserted by Ordinance 6/2005 – came into force on 7 March 2005 
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Permits required for assemblies and processions in a public place 

4.—(1) Any person who wishes to organize or convene an assembly or a procession at any place 
shall first make an application for a permit in that behalf in the prescribed form to the 
Commissioner  Area Officer and the Area Officer may grant or refuse such application in 
accordance with the provisions of this section (a). and subject to any general or special directions 
by the Governor under subsection (5) of this section, if the Commissioner Area Officer is satisfied 
that such assembly or procession is not likely to prejudice the maintenance of good order, he may 
issue a permit in such form as may be prescribed specifying :- 

(a) in the case of a procession, the purpose for which and the routes by which and the time at 
which such procession may pass, and such other conditions as the Commissioner may 
think fit to impose; 

(b) in the case of an assembly, the purpose for which and the place and time or times at or 
between which such assembly may be held, and such other conditions as the 
Commissioner may think fit to impose; 

(c) the name or names of the person or person to whom it is issued. 
 

(1A) A permit granted under this section may, where the Area Officer reasonably believes 
that a condition specified in section 5A exists, be issued subject to such conditions as 
appear to him necessary to prevent the occurrence of such disorder, damage, disruption or 
intimidation, including conditions as to— 

 (i) if the permit is in relation to a procession, the route of it and maximum 
duration of it or prohibiting it from entering any public place specified in the 
permit, 

 (ii) if the permit is in relation to an assembly, as to the place at which the 
assembly may be held, its maximum duration or the maximum number of 
persons who may constitute it. (b) 

(2) Every person to whom a permit is issued under the provisions of subsection (1) of this 
section shall be responsible for the due observance of all conditions specified in the permit. 

(3) (a) Without prejudice to the generality of subsection (1) or subsection 1(A)(c) of this section 
the Commissioner Area Officer may, and shall when so directed by the Governor, require any 
person making application for permission to organize or convene an assembly or a procession at 
any public place to execute a bond in such form as may be prescribed in such amount and with or 
without guarantor or guarantors, as the Commissioner Area Officer may deem fit. 

(b) When a bond has been executed under the provisions of this subsection, the 
Commissioner Area Officer, upon proof of the breach of any conditions in a permit issued 
under subsection (1) of this section, may order such bond to be forfeited and  any 
person bound thereby or, in default thereof such sum shall be deemed to be a penalty and 
be recoverable as such forthwith from such person or such guarantor in accordance with 
the provisions of the Criminal Procedure Law, or any Law amending or substituted for 
the same, relating to the execution and recovery of penalties. 

(4) The Commissioner may, and shall if so directed by the Governor, at any time cancel, 
withdraw or vary any permit granted by him under the provisions of subsection (1) of this 
section.(d) 

(5) The Governor may, from time to time, give general or special directions to Commissioners 
Area Officers as to the exercise of their powers under this section and Commissioners Area 
Officers shall comply with such directions. 

                                                                                                                                            
(a) New text inserted and repealing of remainder of section by Ordinance 6/2005 – came into force on 07 March 2005 
(b) Subsection (1A) inserted by Ordinance 6/2005 – came into force on 7 March 2005 
(c) Text inserted by Ordinance 6/2005 – came into force on 7 March 2005 
(d) Subsection (4) repealed by Ordinance 6/2005 – came into force on 7 March 2005 
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(6) If the Area Officer reasonably believes that, because of particular circumstances existing in 
the area in which the procession or assembly is to be held, his power under subsection  (1A) above 
will not be sufficient to prevent the proposed assembly or procession from resulting in serious 
public disorder, he may refuse to grant a permit to authorise the holding of such procession or 
assembly. (a) 

Power to prohibit other assemblies and processions (b) 

5.—(1) The Governor, whenever at any time it appears to him to be in the interest of good order 
or the public safety so to do, may, by order— 

(a) prohibit generally the holding of any assembly or procession or any class of assembly or       
procession at any place, not being a public place, in any part of the Colony; or 

(b) prohibit the holding of any assembly or procession or any class of assembly or        
procession, at any place, not being a public place, in any part of the Colony, on any        
specified date or during any specified period or within any specified hours, or otherwise        
than upon certain specified conditions. 

(2) The Commissioner, Area Officer, whenever at any time it appears to him to be in the 
interests of good order or the public safety so to do, may, by order— 

(a) prohibit generally the holding of any assembly or procession or any class of assembly or        
procession at any place, not being a public place, in any part of the district; or 

(b) prohibit the holding of any assembly or procession or any class of assembly or procession 
at any place, not being a public place, in any part of the district on any specified date or 
during any specified period or within any specified hours or otherwise than upon certain 
specified conditions. 

Power of Administrator to issue an order prohibiting processions or assemblies 

5.—(1) Where he reasonably believes that— 
(a) a condition specified in section 5A exists; and 
(b) the power of the Area Officer to add conditions to a permit in accordance with        

section 4(1A) will not be sufficient to prevent any assembly or procession from         
resulting in serious public disorder in any specified area, the Administrator  may 
make an order in terms provided for in subsection (2) below. 

(2) An order made under subsection (1) may— 
(a) prohibit the holding of any procession or assembly, or any class of procession or       

assembly, for such period as may be specified in the order not exceeding 3       
months, at any place specified in the order; 

(b) prohibit the holding of any assembly or procession, or any class of assembly or        
procession on any specified date; 

(c) prohibit the holding of any assembly or procession, or any class of assembly or        
procession within any specified hours during such period as may be specified in        
the order not exceeding 3 months. 

(3) An order made under subsection (2) may be revoked by the Administrator at any time 
where the grounds for making the order no longer exist, or, where such grounds remain in 
existence on the expiry of the order, be renewed by him on the same or different terms. 

 

                                                                                                                                            
(a) Subsection (6) inserted by Ordinance 6/2005 – came into force on 7 March 2005 
(b) Section 5 repealed and replaced by Ordinance 6/2005 – came into force on 7 March 2005 
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Basis for imposing conditions, making prohibition orders etc. (a) 

5A. The conditions referred to in sections 3, 4 and 5 are as follows— 
(a) that the assembly or procession may result in serious public disorder, serious 

damage to property or the environment or serious disruption to the life of the 
community; or 

(b) the purpose of the persons organising it is the commission of any unlawful act or 
the intimidation of others with a view to compelling them not to do any act which 
they have a right to do, or to do any act they have a right not to do.  

Power to order processions and assemblies held in contravention of this Law to stop and 
disperse 

6.—(1) The Commissioner(b) or any authorised officer may stop any procession for which no 
permit has been issued under subsection (1) of section 4 or which contravenes any of the 
conditions specified in such a permit or which has been convened or is taking place in 
contravention of an order under section 5 or any of the conditions specified therein and may order 
any such procession to disperse. 

(2) The Commissioner (c) or any authorised officer may order any assembly which has been 
convened without a permit issued under subsection (1) of section 4 or which contravenes any of 
the conditions specified in such a permit or which has been convened or is taking place in 
contravention of an order under section 5 or any of the conditions specified therein to disperse. 

When assembly or procession is unlawful 

7.—(1) Any assembly or five or more person or any procession of five or more persons or three 
or more vehicles— 

(i) convened or taking place at a public place for which no permit has been issued        
under subsection (1) of section 4 or which contravenes any of the conditions        
specified in any such permit; 

(ii) convened or taking place in contravention of an order under section 5 or any of         
the conditions specified therein; or 

(iii) which neglects or refuses to obey any order for dispersal given under section 6, 

shall be deemed to be an unlawful assembly within the meaning of section 70 of the Criminal 
Code. 

(2) Any police officer or, while Her Majesty’s Forces (Performance of Police Duties) Law or 
any Law amending or substituted for the same, remains in force, any member of Her Majesty’s 
Forces may— 

(i) arrest without warrant all persons taking part in an unlawful assembly as in      
subsection (1) of this section and all persons taking part in organizing, convening or 
directing the same; and 

(ii) disperse any unlawful assembly as in subsection (1) of this section and may for        
this purpose use such force as may reasonably be necessary to effect such       
dispersal. 

Offences and penalties 

8.—(1) Any person who— 

                                                                                                                                            
(a) Section 5A inserted by Ordinance 6/2005 – came into force on 7 March 2005 
(b) s7 of Ordinance 6/2005 repeals only the word “Commissioner” in s6, without repealing “The … or” and without 

substituting “Area Officer”. 
(c) s7 of Ordinance 6/2005 repeals only the word “Commissioner” in s6, without repealing “The … or” and without 

substituting “Area Officer”. 
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(a) contravenes or fails to comply with an order issued under section 3; or 
(b) takes part in an assembly or procession at a public place for which no permit has           

been issued under subsection (1) of section 4; or 
(c) takes part in an assembly or procession held in contravention of any condition of a permit 

issued under subsection (1) subsection (1A)(a) of section 4; or 
(d) takes part in an assembly or procession convened or taking place in contravention of an 

order under section 5 or any of the conditions specified therein, 

shall be guilty of an offence and shall be liable on conviction to a fine not exceeding one hundred 
and fifty pounds or imprisonment for one year or to both such fine and such imprisonment. 

(2) Any person who— 
(a) takes part in organizing, conveying or directing an assembly or procession at a         

public place for which no permit has been issued under subsection (1) of section 4; or 
(b) takes part in organizing, convening or directing an assembly or procession held in        

contravention of any condition of a permit issued under subsection (1)         
subsection(1A) (b) of section 4; or 

(c) obstructs or resists the Commissioner Area Officer, any police officer or any member of 
Her Majesty’s Forces attempting to carry out his duty under this Law; or 

(d) takes part in organizing, convening or directing an assembly or procession convened or 
taking place in contravention of an order under section 5 or any of the conditions 
specified therein; or 

(e) who continues to take part in an assembly or procession which has been ordered        
under section 6 to disperse, shall be guilty of an offence and shall be liable on conviction 
to a fine not exceeding four hundred pounds or to imprisonment for three years or to both 
such fine and such imprisonment. 

Exemptions 

9.—(1) Nothing in this Law shall apply to any assembly or procession held in a Church or 
Mosque solely for the purposes of religious ceremony in accordance with the adopted rites of such 
Church or Mosque. 

(2) The Governor may from time to time by order, exempt from the operation of any of the 
provisions of this Law any class or assembly or procession or any general or particular class of 
persons subject to any terms or conditions which such order may impose, and may in the like 
manner vary or revoke any such order. 

(3) Every order made under subsection (2) of this section and any variation or revocation thereof 
shall be published in the Gazette. 

Burden of proof 

10. In any proceedings against any person for an offence under this Law, the burden of proving 
that a permit has been granted shall lie on such person. 

Regulations 

11. The Governor may make Regulations prescribing anything which may be prescribed, and  
generally for the better carrying into effect of the purposes and provisions of this Law. 

                                                                                                                                            
(a) Amended by Ordinance 6/2005 – came into force on 7 March 2005 
(b) Amended by Ordinance 6/2005 – came into force on 7 March 2005 
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Publicity for orders given under section 3 and section 5 

12. When an order is made under the provisions of section 3 or section 5 of this Law the 
Governor or the Commissioner Chief Officer,(a) being the authority making the order, shall cause 
notice of the effect of such order to be given as soon as may be in such manner as he thinks 
necessary for bringing it to the notice of all person who, in his opinion, ought to have notice of the 
order. 
 
 

 

                                                                                                                                            
(a) Amended by Ordinance 6/2005 – came into force on 7 March 2005 


